Bahan2:-
2 batang serai
sedikit halia
3 sdb rempah kari ayam
cili kering (ikut suka)
4 biji telo
sedikit air untuk kisar
bahan perasa
tepung beras ikut keperluan ayam
sedikit serbuk pewarna kuning
tepung gandum
cara2:-
- kisar semua bahan. ayam d gaul pada ayam ( fungsi ayam adalah untuk merangupkan dan melekatkan tepung gandum.
- ambil satu bekas kering dan masukkan tepung gandum,sedikit pewarna kuning(serbuk) garam, serbuk lada dan gaul rata.
- ambil ayam yg d perap tadi.dan masukkan dalam tepung gandum td.
- goreng dalam minyak panas.(klu minyak x panas nati tepung x melekat kat ayam dan x rangupplah)
- masukkan ayam dan bila dah masuk semuanya. kecilkan api supaya tepung gandum luar x hangit. jd isi dalam ayam betul2 masak.
- pastikan ayam tenggelam masa menggoreng kerana nanti tepung akan cantik bila d goreng
No comments:
Post a Comment