Tak tahu nak masak pe tgh hari ni...so aku gulai ikan kembung je la...campak kacang buncis skali sbb malas nk grg sayur plak...so arini aku n Damia (da 2 tahun setengah dah anak aku ni) mkn 1 lauk simple je.sib baik damia suka sayur n makan je ape yg mama dia makan...check it out!! Mmg best n senang...try la...mesti xnyesal
Bahan2:
3 ekor ikan kembung (boleh tukar ngan ikan lain.ikut suka)-potong dua
4 ulas bawang merah- tumbuk
2 ulas bawang putih- tumbuk
3cm kunyit- tumbuk
1cm lengkuas- ketuk
1/2 keping asam gelugur (bgtg pada jenis n tahap masam)
1 1/2 sudu besar cili giling
1/2 kotak santan (kotak plg kecik tu)
4 biji cili padi
Garam
Ajinamoto* optional
6 batang buncis- potong2 lebih kurang 2inch
Cara2:
1. Tumis bawang merah n bawang putih sampai naik bau n garing
2. Masukkan cili giling n biar seketika.agak garing..
3. Masukkan sedikit air, santan, kunyit dan lengkuas.biarkan mendisih seketika.
4. Kemudian baru masukkan ikan dan asam gelugur...jangan lupa masukkan garam n ajinamoto
5. Bila menggelegak...boleh la nk campak cili api (tanpa potong) n buncis.
Ps.bg yang suka pedas, boleh tumbuk je cili api tu...sy just campak sebijik2 coz anak xsuka pedas...eh...masih xmkn pedas..hahaha
No comments:
Post a Comment