mintak tolong tekan :')


Tuesday, September 30, 2014

Gulai Kuning Ikan (pantai timur)

Tak tahu nak masak pe tgh hari ni...so aku gulai ikan kembung je la...campak kacang buncis skali sbb malas nk grg sayur plak...so arini aku n Damia (da 2 tahun setengah dah anak aku ni) mkn 1 lauk simple je.sib baik damia suka sayur n makan je ape yg mama dia makan...check it out!! Mmg best n senang...try la...mesti xnyesal




Bahan2:
3 ekor ikan kembung (boleh tukar ngan ikan lain.ikut suka)-potong dua
4 ulas bawang merah- tumbuk
2 ulas bawang putih- tumbuk
3cm kunyit- tumbuk
1cm lengkuas- ketuk
1/2 keping asam gelugur (bgtg pada jenis n tahap masam)
1 1/2 sudu besar cili giling
1/2 kotak santan (kotak plg kecik tu)
4 biji cili padi
Garam
Ajinamoto* optional
6 batang buncis- potong2 lebih kurang 2inch

Cara2:
1. Tumis bawang merah n bawang putih sampai naik bau n garing
2. Masukkan cili giling n biar seketika.agak garing..
3. Masukkan sedikit air, santan, kunyit dan lengkuas.biarkan mendisih seketika.
4. Kemudian baru masukkan ikan dan asam gelugur...jangan lupa masukkan garam n ajinamoto
5. Bila menggelegak...boleh la nk campak cili api (tanpa potong) n buncis.

Ps.bg yang suka pedas, boleh tumbuk je cili api tu...sy just campak sebijik2 coz anak xsuka pedas...eh...masih xmkn pedas..hahaha

No comments:

Post a Comment