Bahan2 utk kuah:
6 ulas bawang putih (ketuk)
1 inci halia (hiris nipis)
5 tangkai Cili kering ( potong 2@3)
sebelah dada ayam
6 biji cendawan shitake (belah 2@3)
2 tbsp sos tiram
kicap pekat dan kicap cair
serbuk lada hitam
bahan perasa (gula, garam n ajinamoto)
1 tsp minyak bijan
3 cawan air (ikut suka)
2 tbsp tepung jagung (bancuh dgn air)
sayur sawi (ikut suka)
bihun (sudah dicelur)
Cara:
1. tumis bawang putih, halia dan cili kering bila hingga kekuningan
2. masukkan ayam kemudian sedikit air..
3. masukkan cendawan..
4. masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak..
5. masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada hitam,gula,garam,aji)
6. masukkan minyak bijan. tutup seketika.. pastikan cendawan dan ayam
betul2 masak
7. masukkan cecair tepung jagung untuk memekatkan kuah.. bila rasa dah
ok... dah boleh la mulakan memasak bihun di dalam claypot tu...
No comments:
Post a Comment