bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
1-2 biji kentang (belah 4)
4-5 ulas bawang merah (mayang halus)
2 ulas bawang putih (mayang halus)
rempah 4 beradik (1 cengkih, 1 kulit kayu manis, 1 buah pelaga, 1 bunga lawang)
daun kari
5-6 tbsp serbuk kari (aku guna babas)
200 mL santan
3-4 cwn air
serbuk perasa secukupnya (aku: 2-3 tsp garam, 1-2 tsp gula, skit ajinamoto)
3-4 tbsp minyak
cara-cara:
1. panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau dan garing
2. masukkan rempah 4 beradik dan daun kari.biarkan seketika
3. masukkan rempah kari dan sedikit air,goreng sehingga garing.
4. masukkan ayam dan gauk sehingga rata, biarkan seketika
5. kemudian masukkan air dan kacau sempurna. biarkan ia mendidih seketika
6. barulah masukkan santan, ubi kentang dan bahan perasa. biarkan sehingga masak...kacau sesekali sementara menunggu ia masak.
No comments:
Post a Comment